Hebt u eerlijk gekeken naar de tradities achter het feestgedruis?
Dit is de vertaling van het Engelstalige artikel “The Two Faces of New Year’s Celebration” door Gary F. Ehman (1937-2021), verschenen in het Tomorrow’s World magazine van januari 2022.
Ach, het nieuwe jaar. Voor miljoenen is het de traditionele tijd om vooruit en terug te kijken. Maar waarom? Waar komt dit concept vandaan, en waarom zulke wilde feesten om het ene jaar te zien eindigen en het andere te zien beginnen? En waarom maken mensen goede voornemens om het beter te doen dan ze het afgelopen jaar gedaan hebben?
Lezers van Tomorrow’s World mogen terecht verwachten dat het antwoord ongeveer hetzelfde is als voor zoveel andere festiviteiten, zoals Valentijnsdag, Pasen, Halloween en Kerstmis: puur heidendom. Nogmaals, bij nieuwjaarsvieringen heeft de mensheid zich tot de schepping gewend in plaats van tot de Schepper en heeft haar eigen tradities gevestigd, waarbij de geboden van God genegeerd werden (Mattheüs 15:3-9).
Een lange geschiedenis
Nieuwjaarsgebruiken gaan ver terug naar Babylonische vruchtbaarheidsrituelen in de lente, verbonden met de vernieuwing van het land na de winter. Er zijn zelfs aanwijzingen dat de Babyloniërs de eersten waren die nieuwjaarsvoornemens maakten op basis van waarzeggerij over wat het nieuwe jaar zou brengen.
De Romeinen aanbaden Janus, hun god van deuren en poorten. Hij had twee gezichten, één vooruitkijkend en één terugkijkend. Toen de Romeinse keizer Julius Caesar in 46 voor Christus 1 januari als de Romeinse nieuwjaarsdag instelde, noemde hij de eerste maand 'januari' naar de god Janus en maakte deze maand tot 'deur' van het jaar.
Maar is het midden van de winter de juiste tijd om het jaar te beginnen? Toen Hij Israël de Heilige Dagen gaf, zei God dat Zijn volk het jaar in de lente moest beginnen (Exodus 12:2; vgl. Deuteronomium 16:1).
Een andere wijdverbreide traditie begon in Griekenland rond 600 voor Christus, waarbij een baby gebruikt werd om het nieuwe jaar te betekenen. Ze eerden Dionysus, hun god van de wijn, door met een baby in een mand te paraderen, dat de jaarlijkse wedergeboorte van die god als de geest van vruchtbaarheid voorstelde (Sir James George Frazer, “Dionysus”, The Golden Bough, 1922). Egyptenaren gebruikten ook een baby als symbool van wedergeboorte.
De oude Romeinen geloofden dat luidruchtigheid, onzedelijkheid en dronkenschap aan het begin van het nieuwe jaar de god Pan ̶ en andere kwaadaardige goden ̶ in de war zouden brengen, waardoor ze zich in het komende jaar niet in het dagelijkse leven van stervelingen zouden mengen.
Het Schotse volk markeert de komst van het nieuwe jaar door een feestdag te houden die ze Hogmanay noemen. Deze viering komt voort uit hun geschiedenis van Viking-invasies, bijgeloof en oude heidense rituelen, en staat bekend om zwaar drinken en lawaaiige braspartijen tot in de vroege uren van de morgen.
Wat moeten we doen?
Maar zijn wilde feesten, wijdverbreide openbare dronkenschap en pervers gedrag gepast voor redelijke, denkende mensen ̶ en vooral voor hen die zichzelf Christenen noemen? Wat zegt de Bijbel? "Het is bekend wat de werken van het vlees zijn, namelijk overspel, hoererij, onreinheid, losbandigheid, afgoderij, toverij, vijandschappen, ruzie, afgunst, woede-uitbarstingen, egoïsme, onenigheid, afwijkingen in de leer, jaloersheid, moord, dronkenschap, zwelgpartijen, en dergelijke; waarvan ik u voorzeg, zoals ik ook al eerder gezegd heb, dat wie zulke dingen doen, het Koninkrijk van God niet zullen beërven" (Galaten 5:19-21).
Nee, we hoeven niet te doen alsof de burgerlijke kalender – vaak terecht de 'Romeinse kalender' genoemd – niet bestaat. Christenen kunnen op die kalender afspraken maken en houden. Maar er is niets nieuws ̶ of van God ̶ in de wereldse nieuwjaarsvieringen. Ze zijn zo oud als de werken van het vlees. En God heeft zulke werken vanaf het begin veroordeeld.
Dus, hoe moeten we ons als Christenen gedragen? De Bijbel maakt het duidelijk: "U moet dus nauwlettend handelen zoals de HEERE, uw God, u geboden heeft; wijk niet af, naar rechts of naar links. Heel de weg die de HEERE, uw God, u geboden heeft, moet u gaan, opdat u leeft, en het u goed gaat, en u uw dagen verlengt in het land dat u in bezit zult nemen" (Deuteronomium 5:32–33).
Leer meer over de kalender die God Zelf voor Zijn volk opgesteld heeft. Lees online het boekje De Heilige Dagen: Gods meesterplan op WereldvanMorgen.nl, of bestel online uw eigen gratis gedrukte exemplaar. U zult blij zijn als u het gedaan hebt!