Dit is de vertaling van het Engelstalige artikel “Pray For Our Leaders” door Justin D. Ridgeway, verschenen in het Tomorrow’s World magazine van november-december 2024.
De aanmoediging van de apostel Paulus aan Christenen om voor onze leiders te bidden – zelfs als ze het slecht doen – laat zien hoe God van ons verwacht dat we gezag respecteren in onze Christelijke levenswandel.
In de afgelopen decennia hebben we een dramatische toename gezien van gebrek aan respect voor mensen met een leidende positie. De samenleving is doordrongen van een houding van haat en venijn ten opzichte van politieke rivalen. Hoe moeten Christenen in een tijd van toegenomen moeilijkheden en verhoogde emoties reageren op leiders die zij als ‘slecht’ beschouwen?
Ja, we zouden allemaal misselijk moeten worden van beslissingen die Gods wetten schenden, zoals de normalisatie van homoseksualiteit, transgenderisme en pedofilie; de druk vanuit kritische rassentheorie en klassenstrijd; de feminisering van mannen en de masculinisering van vrouwen; de neiging tot ongecontroleerde, onverstandige overheidsuitgaven zonder aandacht voor de toekomst – en de lijst gaat maar door. Het is verontrustend om te zien hoe seculiere leiders immorele losbandigheid door de strot van burgers duwen en het is moeilijk om niet gefrustreerd over hen te zijn.
Hoe kunnen we reageren wanneer wij of onze families lijden? Moeten we het vuur van woede aanwakkeren of deelnemen aan een protest om onze mening en frustratie te uiten?
GODSVRUCHT EN WAARDIGHEID
God leert ons een revolutionaire benadering van leiders, zelfs van dubieuze leiders. “Ieder mens moet zich onderwerpen aan de gezagsdragers die over hem gesteld zijn, want er is geen gezag dan van God, en de gezagsdragers die er zijn, zijn door God ingesteld, zodat hij die zich verzet tegen het gezag, tegen de instelling van God ingaat, en wie daartegen ingaan, zullen over zichzelf een oordeel halen” (Romeinen 13:1-2).
Deze passage dwingt ons niet om ons te onderwerpen aan verordeningen die in strijd zijn met de wetten van God. Ze leert ons juist respect te hebben voor autoriteiten en ons aan hen te onderwerpen in zaken die niet botsen met Gods weg, omdat God hen boven ons heeft geplaatst. Toen Sadrach, Mesach en Abed-Nego weigerden zich te onderwerpen aan Nebukadnezars verordening die ongehoorzaamheid aan Gods geboden vereiste, deden ze dit met respect voor het ambt van de koning: “… Wij hoeven u hierop geen antwoord te geven. Als het moet, kan onze God, Die wij vereren, ons verlossen uit de brandende vuuroven, en Hij zal ons, o koning, uit uw hand verlossen. En zo niet, het zij u bekend, o koning, dat wij uw goden niet zullen vereren en het gouden beeld dat u hebt opgericht, niet zullen aanbidden” (Daniël 3:16-18).
Delen of ‘liken’ we op sociale media berichten tegen de gevestigde orde of commentaren die leiders belachelijk maken? Applaudisseren we voor het gebrek aan respect van anderen voor leidinggevenden in openbare ambten? Bekritiseren we misschien terloops degenen die een openbaar ambt bekleden? Als we dat doen, verzetten we ons tegen God – en brengen we een oordeel over onszelf. Ook al zijn we het misschien niet eens met het beleid van onze leiders, we moeten niet respectloos zijn in onze woorden of daden.
In plaats van met negativiteit op negativiteit te reageren, moeten Christenen de smallere weg nemen, de weg die minder bewandeld wordt: bidden voor onze leiders. Bid dat ze tot bezinning komen en beslissingen nemen die in overeenstemming zijn met Gods waarheid en roeping. “Ik roep er dan vóór alles toe op dat smekingen, gebeden, voorbeden en dankzeggingen gedaan worden voor alle mensen, voor koningen en allen die hooggeplaatst zijn, opdat wij een rustig en stil leven zullen leiden, in alle godsvrucht en waardigheid. Want dat is goed en welgevallig in de ogen van God, onze Zaligmaker, Die wil dat alle mensen zalig [d.i. ‘behouden’] worden en tot kennis van de waarheid komen” (1 Timotheüs 2:1-4).
De apostel Paulus schreef deze woorden toen de beruchte Romeinse keizer Nero aan de macht was – dezelfde Nero die ‘trouwde’ met een slavenjongen, die Rome in brand stak vanwege zijn eigen egoïstische verlangens en die de eerste Christenen zwaar vervolgde. Maar in plaats van de Romeinse autoriteiten te bekritiseren werd Paulus geïnspireerd om ons aan te moedigen om voor onze leiders te bidden – en te verlangen dat zij tot kennis van de waarheid komen, wat leidt tot bekering, verlossing en behoud. Dat is iets wat we voor alle mensen zouden moeten verlangen.
Als Christenen kijken we uit naar de dag waarop Jezus Christus zal terugkeren en zal regeren als de enige perfecte leider. Zijn heerschappij zal gerechtigheid, vrede en rechtvaardigheid brengen – iets wat geen enkele aardse regering of leider volledig kan bereiken. Laten we tot die tijd bidden dat onze leiders betere beslissingen nemen en laten we proberen het goede te vinden in wat ze doen. Laten we bidden dat ze tot kennis van de waarheid komen. Laten we het grote geheel zien en bidden dat we een rustig en vredig leven mogen leiden in alle godsvrucht en waardigheid. Laten we bidden voor onze leiders!