BRON: Tomorrow's World / September - October 2004

HOE KOMT U AAN UW DENKBEELDEN OVER JEZUS CHRISTUS VAN NAZARETH?

In de afgelopen twee jaar is Jezus Christus het onderwerp geweest van zowel een succesvolle roman als van een film, die een kassucces was. Meer dan een jaar lang heeft The DaVinci Code - een spannende roman, in de top van de succeslijst van The New York Times gestaan. Mel Gibsons film, The Passion of the Christ heeft in de Verenigde Staten en in de wereld de records van kassuccessen gebroken.

De onlangs voltooide 12-delige serie Left Behind, een geromantiseerd (en tamelijk onnauwkeurig) verslag van gebeurtenissen, die resulteren in de terugkomst van Christus zijn slechts tweede, na de Harry Potter boeken als een goudmijn voor de uitgever. Het is duidelijk, Jezus Christus boeit miljoenen mensen. Zij zijn nieuwsgierig naar de oorsprong van het Christendom en of Jezus Christus naar deze aarde zal terugkeren of niet.

Het probleem is dat er zo veel verschillende denkbeelden in omloop gebracht zijn. Mensen krijgen hun denkbeelden van de meest onwaarschijnlijke - en onnauwkeurige - plaatsen.

  • Waar vandaan heeft U Uw informatie over Jezus Christus ontvangen en de boodschap, die Hij onderwees?

  • Welke Jezus kent U?

  • Is Uw Jezus de "traditionele zondagschool" Jezus, de DaVinci Code Jezus, de "sociale evangelische" revolutionaire Jezus, de "hippe" Jezus - of misschien de "om het even wat" Jezus, die zo populair is vandaag de dag bij de "moderne Christenen"?

  • Stelt één van deze personificaties de ware Jezus voor?

Afhankelijk van wie Hem presenteert kunt U tegenwoordig horen hoe Jezus wordt voorgesteld als een Conservatieve Republikein, feministisch, een uniseks modernist, een straatarme zwakkeling of een felle pleitbezorger van opstand tegen de rijken.

Het is gewoon voor "Christenen" om een Jezus te verzinnen, die geschikt is voor hun eigen voorkeuren en antipathieën. President Thomas Jefferson van de Verenigde Staten deed dat bijna 200 jaar geleden toen hij in het Witte Huis zat met twee identieke Nieuwe Testamenten en een scheermes. Hij begon stukken uit te snijden, waarvan hij dacht dat deze de "ware" leringen van Jezus weergaven - sloeg wonderen en stellingen over goddelijkheid over - en plakte deze in een groot fotoboek om zijn eigen versie van het Nieuwe Testament te creëren. Dit is niet in tegen stelling tot wat sommige hedendaagse wetenschappers - met name de zogenaamde "Jesus Seminar", [Jezus werkgroep] - in onze tijd hebben gedaan.

  • Is er, temidden van zo'n volslagen verwarring een manier om de waarheid te kennen?

  • Kunt U de ware Jezus kennen en wat Hij onderwees?

De waarheid is in feite veel meer verbazingwekkend dan alle denkbeelden en uitvinden van de mens! Als U de echte feiten wilt hebben, leest U dan verder.

Een ander Evangelie

De plot in het boek De Davinci Code impliceert de ontdekking van andere "evangeliën", die weg zijn gelaten uit het Nieuwe Testament en een, naar verluidt eeuwenoud plot van de Rooms Katholieke Kerk om die boeken tegen te houden. Dit draagt bij tot een goede roman, maar staat ver van de feiten! De Rooms Katholieke Kerk heeft absoluut niets te maken met het tot stand brengen van het Nieuwe Testament! Dit lijkt een schokkende verklaring, maar het is een feit. Toen de Rooms Katholieke Kerk tevoorschijn kwam uit het Concilie van Nicea in 325 n. Chr. was zij zeer afwijkend in haar leerstellingen en praktijken van de kerk waarover U leest in het boek Handelingen. Bovendien verhelderen bewaard gebleven historische verslagen uit de tweede en derde eeuw een duidelijke overgang naar een zeer afwijkend soort "Christendom", ver weg van de leerstellingen en praktijken van Jezus Christus en de Apostelen. Meer informatie over dit interessante onderwerp vindt U in ons boekje Herstel van Apostolisch Christendom.

Wie stelde dan ons Nieuwe Testament samen?

Het antwoord vindt U in 2 Petrus 1:12-21. De Apostel Petrus legde uit aan zijn lezers dat zijn dood nabij was en dat hij er verzekerd van wilde zijn, dat er na zijn heengaan een gezaghebbend verslag zou zijn van de ware leerstellingen van Jezus. In de late jaren 60 n. Chr. waren er reeds "vernuftig gevonden verdichtsels". (2 Petrus 1:16) aan het rondgaan. Petrus legde uit, dat de jonge Christelijke gemeenschap zich moest richten naar hem en naar zijn medeapostel Johannes voor "het profetische woord, dat zeer vast is". (2 Petrus 1:19 STV)

Dit wordt duidelijk als wij Petrus' woorden zorgvuldig lezen. Te beginnen in vers 12 schrijft Petrus in de eerste persoon enkelvoud over zijn naderende dood en zijn wens om een blijvend verslag achter te laten. In vers 16 verwisselt hij abrupt van "ik" naar "wij". Wie is de "wij"? Het antwoord wordt duidelijk in de verzen 16 tot 18. De "wij" zijn degenen, die Jezus begeleidden naar de berg waar zij Zijn verheerlijking zagen en de stem uit de hemel hoorden. (Matteüs 17:1-6) Dat waren Petrus, Johannes en Jakobus, de broer van Johannes. Toen Petrus de brief "1 Petrus" schreef was Jakobus gestorven - de eerste Apostel, die de marteldood stierf (Handelingen 12:1-2) - dus het "wij" van Petrus moet verwijzen naar hem en naar Johannes.

Voor zijn dood in de late winter van 68 n. Chr. stelde Petrus de allereerste "canon" samen van het Nieuwe Testament, dat uit 22 boeken bestond. Aan het einde van de eerste eeuw voegde Johannes de vijf boeken toe, die hij schreef en bracht dit aantal op 27 boeken in het Nieuwe Testament, dat wij nu hebben. Wij zien dat reeds in de tweede eeuw, in de vroege geschriften van de "Kerkvaders", de nieuwtestamentische canon bestond en dat er veelvuldig uit werd aangehaald en naar verwezen werd. Er waren zeker pogingen om de canon te veranderen, maar de boeken waren reeds geschreven en te bekend om er afstand van te doen.

Hoe moeten wij de verschillende "verloren evangeliën" begrijpen, waar de auteur van De Davinci Code en andere schrijvers naar verwijzen?

Wij moeten niet verrast zijn door dergelijke ontdekkingen, want het Nieuwe Testament zelf waarschuwt voor vervalste evangeliën, die reeds in de dagen van de originele Apostelen circuleerden. Hoeveel meer van dergelijke verslagen moeten wij verwachten, die in latere jaren zich vermeerderden, nadat de Apostelen gestorven waren? Denkt U er aan, dat de Apostel Paulus, schrijvend in de midden jaren 50 n. Chr. waarschuwde voor degenen, die "een ander evangelie" en "een andere Jezus" trachtten te brengen. Hij bestempelde deze predikers als "schijn-apostelen" en "bedrieglijke arbeiders". (2 Korintiërs 11:4,13) Zij schreven ook brieven en tekenden die vaak met de naam van één van de Apostelen.(2 Tessalonicenzen 2:2) Petrus overtuigde zijn lezers, dat hij en Johannes de "vernuftig gevonden verdichtsels" (2 Petrus 1:16) niet nagevolgd hebben, die reeds in de eerste eeuw bestonden.

Sommige van deze valse evangeliën zijn echter bewaard gebleven en hebben in de afgelopen jaren een nieuw gehoor gevonden met de ontdekking van de "Nag Hammadi" bibliotheek. In december 1945 groef een jonge Egyptische landbouwer een aarden pot op, die verschillende oude boeken bevatte - in het koptischgeschreven. In de jaren 1950 begon men serieus met de vertaling hiervan. De inhoud van deze boeken hebben sindsdien radicale nieuwe interpretaties van Jezus, Zijn missie en Zijn boodschap gevoed. Tenslotte kwamen de boeken - met titels zoals Het Evangelie van Thomas, Het Evangelie van Philippus en Het Evangelie van Maria - beschikbaar in het Engels. Alhoewel de tastbare kopieën van deze boeken nieuwe ontdekkingen waren, was dat niet het geval met de kennis van hun inhoud en van hun leerstellingen. Zij vertegenwoordigen de Gnostische dwaalleringen, die voortkwamen uit de eerste eeuw en in de tweede en derde eeuw tot bloei kwamen en die zeer wel bekend waren bij de vroege "Kerkvaders", die deze in hun geschriften aanhaalden.

Wat betreft het ware Nieuwe Testament; deze werd precies bewaard, waar wij het zouden verwachten. Historici zijn het unaniem eens in het optekenen, dat Johannes de laatste originele Apostel in Klein Azië in Efeze stierf. De geschriften van Eusebius en anderen maken duidelijk, dat tijdens de tweede en derde eeuw n. Chr. de kerken in Klein Azië, die onder directe leiding stonden van Johannes, de praktijken van de originele Jeruzalem Kerk bewaarden. (Zoals het vieren van het Pascha op de 14e Abib in plaats van het houden van het Romeinse Pasen) Van Klein Azië komen de Byzantijnse nieuwtestamentische teksten voort - de tekst, die officieel in de Griekse wereld werd bewaard. Deze tekst werd ook gebruikt voor de Engelse King James Vertaling en de Nederlandse Staten Vertaling.

Een Blik op de Ware Jezus

Het is niet genoeg om de Bijbel, Gods gezaghebbende openbaring aan de mensheid te bezitten om over de ware Jezus iets te weten te komen. Er zijn meer Bijbels in de Engels sprekende wereld dan dat er mensen zijn - maar hoeveelbestuderen werkelijk de Bijbel? Zelfs velen, die hem lezen begrijpen zijn boodschap niet. Vaak hebben zij hun begrip van de bijbelse leerstellingen verkregen van wat andere mensen hen verteld hebben in plaats van te kijken naar wat het Boek zelf duidelijk zegt.

Veel van wat tegenwoordig aangenomen wordt als "traditionele Christelijke leer" komt niet uit de Bijbel. Als Dan Brown in de DaVinci Code beweert dat vele vormen, die nauw betrokken waren met heidense zonaanbidding, opgenomen werden in het "Christendom" vanwege de invloed van keizer Constantijn heeft hij absoluut gelijk. Deze vormen worden in de Bijbel verworpen. In feite was het de Bijbel zelf- niet een of andere onduidelijke gnostische tekst - die door de Rooms Katholieke Kerk eeuwenlang onderdrukt werd. Daarom bevocht het pausdom lange tijd de inspanningen om de Bijbel beschikbaar te stellen in de landstaal, zodat de mensen hem echt konden lezen. Het is een historisch feit, dat de Roomse Kerk eeuwenlang trachtte om de Bijbel uit de handen van de leken te houden en maakte hem tot een esoterisch boek, dat alleen toegankelijk was voor de priesters: vereerd, maar onbekend.

Waarom zou dit zijn geweest?

De kennis over wat de Bijbel werkelijk zegt zou de vele valse leerstellingen aantonen, die binnengeslopen waren in het "Christendom". Het Nieuwe Testament bijvoorbeeld openbaart een Jezus Christus, die de geboden van Zijn Vaderonderhield. Jezus verklaarde duidelijk, dat Hij niet kwam om "de wet of de profeten te ontbinden [letterlijk, 'te verwerpen'], maar om te vervullen [vol te maken] ". (Matteüs 5:17) Toen een jonge man Hem vroeg wat hij moest doen om eeuwig leven te erven, zei Jezus: "Onderhoud de geboden". (Matteüs 19:17) De Jezus Christus van de Bijbel vierde persoonlijk de zevende dag Sabbat en de feestdagen van God, die in Leviticus 23 worden geboden. Hij vierde nooit - en geen enkele serieuze wetenschapper zal beweren dat Hij het heeft gedaan - zondag, Pasen of Kerstmis of vereiste dat iemand anders dat moest doen!

Jezus Christus trachtte niet Zijn volgelingen samen te smelten in een politieke beweging om het Romeinse Rijk te hervormen. Integendeel, Hij kwam een komend Koninkrijk aankondigen, dat alle volken zal regeren. Zijn discipelen begrepen, dat Hij sprak over een letterlijk koninkrijk. Bovendien ging één van de laatste vragen, die zij Hem stelden over wanneer - niet als - dat Koninkrijk gevestigd zou worden. (Handelingen 1:6) Jezus zei niet aan Zijn volgelingen, dat als zij "hun harten aan Hem zouden geven", zij naar de hemel zouden gaan. Maar Hij onderwees dat Zijn ware discipelen in de opstanding de aarde zouden erven! (Matteüs 5:5)

Wat betreft slechts "geloven in Jezus": let op deze duidelijke verklaring in Johannes 8:31: "Jezus dan zeide tot de Joden, die in Hem geloofden: Als gij in mijn woord blijft, zijt gij waarlijk discipelen van Mij". Hij zei aan Zijn discipelen, dat zij Hem voor alles moesten plaatsen, inclusief hun eigen familie, als zij door Hem waardig bevonden wilden worden. (Lucas 14:26) Hij verklaarde ook, dat tenzij wij onszelf verloochenen, dagelijks ons kruis opnemen en Hem volgen, wij niet Zijn discipelen kunnen zijn. (Lucas 9:23) Jezus Christus kwam niet om "goedkope genade" aan te bieden. Dit is inderdaad totaal niet wat U over de "zondagschool Jezus" heeft gehoord!

Jezus en Zijn Wereld

Niet alleen verschilde de boodschap van Jezus enorm met hetgeen er over het algemeen over wordt verondersteld; Hij zag er evenmin helemaal niet uit zoals op de traditionele beeltenissen of film portretten! Wij hebben geen beelden van Jezus uit zijn eigen tijd, omdat de vroege Christenen nooit tekeningen of beelden van Hem gebruikten. Let op deze erkenning van kerkhistoricus Henry Chadwick in The Pelikan History of the Church: "Zowel Tertullian als Clement van Alexandrië beschouwden dit verbod [het tweede gebod, dat gesneden beelden verbiedt] als onvoorwaardelijk en bindend voor Christenen. Beelden en standbeelden voor erediensten behoren tot de demonische wereld van het heidendom. De enige Christenen uit de tweede eeuw, waarvan in feite bekend was dat zij beelden van Christus hadden, waren radicale Gnostici". (Deel I, pag. 277)

Het Nieuwe Testament richtte zich nooit op het fysieke uiterlijk van Jezus, in het menselijk vlees, door een beschrijving van Hem te geven, maar één feit is duidelijk: Jezus zag er uit als een gewone Jood van Zijn dagen. Hij was moeilijk in een menigte te herkennen en de religieuze leiders betaalden Judas een aanzienlijke som geld - 30 zilverstukken - om Hem te identificeren, zodat zij er zeker van konden zijn, dat zij de juiste man arresteerden.

Een opvallend verschil tussen traditionele afbeeldingen van Jezus en hoe Hij er werkelijk uit zag is, dat Jezus net als andere Joden van Zijn tijd geen lang haar droeg. De Bijbel zegt duidelijk, dat het dragen van lang haar voor een man een schande is. (1 Korintiërs 11:14) De priesters, waarvan verwacht werd dat zij een voorbeeld zouden zijn voor de rest van het volk, werd uitdrukkelijk verboden om noch hun hoofden te scheren, noch hun haar lang te laten groeien. (Ezechiël 44:20) Afbeeldingen en beelden, die bewaard gebleven zijn uit de eerste eeuw laten zien, dat kort haar de standaard was in de hele Grieks-Romeinse wereld. Hoewel Jezus misschien wel een baard droeg, zoals de gewoonte was voor Joodse mannen van die tijd, zal Hij zijn haar kort gedragen hebben.

Schrijver Stephen Prothero beweert in zijn boek American Jesus, [de Amerikaanse Jezus] - dat de verwijfde "zondagschool Jezus" een creatie was van de 19e eeuw. De ware Jezus was in feite geen "verwijfde vent", maar was gewend aan hard fysiek werken en buitenshuis te leven. Tijdens Zijn jonge jaren en jong volwassenheid werkte Hij als timmerman (Markus 6:3); en dat deed Hij in de dagen vóór de elektrische gereedschappen! Tijdens de jaren van Zijn dienaarschap legden Hij en Zijn discipelen de wegen van Galilea, Samaria en Judea te voet af en sliepen vaak onder de sterren.

De films portretteren een vervormd beeld van Jezus en van de samenleving waarin Hij leefde en werkte. Hij en Zijn volgelingen worden meestal uitgebeeld als een smerige grauwe groep, tegen de achtergrond van een stoffige woestijnwereld. Dat hele beeld is een vergissing. Galilea uit de eerste eeuw waar Jezus opgroeide en waar het grootste deel van Zijn dienaarschap plaats vond, was een rijk en voorspoedig land. Noord Galilea was sterk bebost, terwijl zuid Galilea een rijk agrarisch gebied was. De neerslag lag tussen ± 125 cm per jaar in het noorden en 50 cm in het zuiden.

Commerciële visserij in het Meer van Galilea was een lucratieve zaak; de ingelegde en gezouten vis werd geëxporteerd naar het grootste deel van het Romeinse Rijk. De eerste discipelen van Jezus, inclusief twee paar broers - Petrus en Andreas en Jakobus en Johannes - waren commerciële vissers, die hun eigen boten bezaten en knechten in dienst hadden. (Markus 1:20) Sommige wetenschappers zijn er van overtuigd, dat archeologische opgravingen in Kafarnaüm het huis van Petrus hebben blootgelegd waar Jezus regelmatig verbleef. Het was groter dan een normaal één verdieping stenen huis, gebouwd rond een onregelmatig gevormde binnenplaats met zicht op de haven, op korte afstand van de synagoge. (Zie Bible Review, febr. 2004, pag. 17) In de eerste eeuw was Kafarnaüm een welvarende, voorspoedige gemeenschap.

Nazareth - waar Jezus opgroeide - was ook niet de geïsoleerde doodse stad, die velen zich voorstellen. Alhoewel het in de eerste eeuw een kleine stad was van ongeveer 500 mensen, lag het slechts ongeveer 8 km van Sepforis, de Romeinse hoofdstad van Galilea. Sepforis was een mooie stad op een heuveltop, verharde straten, stromend water en Romeinse baden en theaters incluis. Het was een bloeiende wereldhoofdstad waar Grieken, Romeinen en Joden leefden en zaken deden.

Het is interessant op te merken, dat ongeveer een jaar na de geboorte van Jezus, de stad Sepforis in opstand kwam na de dood van Herodes de Grote. De Romeinse gouverneur van Syrië sloeg de opstand neer en vernietigde een groot deel van de stad. De volgende 30 jaar of zo was Sepforis het middelpunt van een omvangrijk bouwproject, omdat Herodes' zoon Herodes Antipas de stad als zijn hoofdstad trachtte te herbouwen. Naburige werkers met vakbekwaamheid in de bouwbranche - zoals Jezus en zijn stiefvader Jozef - hadden veel goedbetaald werk gevonden, die tijdens de jaren van hoogconjunctuur in de bouw voorhanden was, zoals opgetekend door de vermaarde archeoloog James Strange.

Het algemene beeld van Jezus en Zijn eerste volgelingen als ongeletterde buitenlui is ook in tegenspraak met de werkelijke geschiedenis van die periode. Geletterd zijn in die periode was veel meer wijdverspreid dan het tegenwoordig in het algemeen wordt erkend. Velen in Galilea, Samaria en Judea waren niet alleen geletterd in het Aramees, maar ook in het Grieks. Bovendien konden velen ook Latijn spreken. Wij weten dit om verschillende redenen. Munten, zoals die waar Jezus om vroeg in Matteüs 22:19 vertoonden opschriften in het Grieks. In de tempel waren aanwijsborden (waarvan één teruggevonden werd bij een archeologische opgraving) geschreven in het Grieks, die Heidenen waarschuwden niet verder te komen, op straffe van de dood. Het is duidelijk, dat van bezoekers werd verwacht dat zij de aanwijzing konden lezen! Opgravingen in één van de paleizen van Herodes laten zien, dat wijnkruiken en verschillende geïmporteerde levensmiddelen voorzien waren van een inhoudsaanduiding, die uitwezen dat tenminste enkele bedienden in de keuken van Herodes konden lezen. Sommige artikelen waren geïmporteerd uit Rome en droegen Latijnse labels naast de meer algemene Griekse opschriften. Wij weten dat Jezus in de synagoge (Lucas 4:16-17) hardop las uit de Geschriften en bij één gelegenheid woorden op de grond schreef, die door vele aanwezigen gelezen konden worden. (Johannes 8:8)

Wij moeten begrijpen, dat het milieu waaruit Jezus en Zijn eerste volgelingen kwamen zeer verschilt van hetgeen in het algemeen in de films wordt uitgebeeld. Alhoewel er zeker uitersten waren van rijkdom en armoede, die naast elkaar leefden in die gemeenschap, was er ook - vooral in Galilea - een welvarende middenklasse, inclusief commerciële vissers, aannemers, ambtenaren en familieboerderijen, die druiven, olijven en graan verbouwden. Geletterd zijn was algemeen en dat was ook het vermogen om tenminste in het Grieks en Aramees te spreken en sommigen ook in het Latijn.

Immers, toen Pilatus een opschrift graveerde in het Aramees, Grieks en Latijn om te worden vastgemaakt op het kruis boven het hoofd van Jezus, werd aangenomen dat voorbijgangers en toeschouwers het konden lezen!

Neem Geen "Andere Jezus" Aan

U zult niet veel leren over de ware Jezus Christus van Nazareth noch van de films, noch van de boeken, die beweren dat zij over Hem vertellen. Hij ziet er niet alleen heel anders uit dan de manier waarop Hij in het algemeen wordt uitgebeeld; Hij onderwees een boodschap, die heel verschillend is van wat er in het algemeen over wordt gedacht. Hij kan geen etiket opgeplakt krijgen van een 21e eeuw liberaal of conservatief, republikein of democraat.

De ware Jezus was ook geen "sul" of een slappeling. Hij was volmaakt mannelijk, het respect en de loyaliteit waardig van jonge volgelingen, die zowel succesvol als hardwerkend waren. Aan de ene kant was Hij bereid om doortastend het binnenplein van de Tempel op te lopen met een gevlochten zweep en de dieren er uit te jagen en de tafels van de geldwisselaars omver te werpen. Aan de andere kant was Hij vervuld met medelijden voor de zieken en bedroefden. Jezus verraste sommige vrijpostige, agressieve jonge mannen die Zijn naaste volgelingen waren, door tijd te nemen om kinderen in Zijn armen te nemen en Gods zegen over hen af te smeken. (Lucas 18:15-16)

Jezus was niet wat de meeste tegenwoordig "verwijfd" zouden noemen. Hij behandelde vrouwen met groot respect en hoffelijkheid - vaak tot hun eigen verrassing. (Johannes 4:9) Bij degenen, die Hij onderwees waren ook vrouwen (Lucas 10:39); Hij beantwoordde hun vragen en diende hen bij genezing en hielp hen. Zowel de feministische als homoseksuele rechtenagenda's zijn tegenovergesteld aan de Bijbel en Jezus Christus maakte duidelijk dat Hij in geen enkel opzicht de Wet en de Profeten wilde afbreken. Hij bood medelijden en vergeving aan bekeerde zondaars en gaf hen tegelijkertijd de duidelijke instructie om "Ga heen, zondig van nu af niet meer". (Johannes 8:11)

Jezus Christus waarschuwde Zijn discipelen dat velen zouden komen "in Mijn naam", maar de mensen zouden bedriegen door een valse boodschap te onderwijzen. (Matteüs 24:5) Dat is reeds bezig vanaf de eerste eeuw, zoals de Apostel Paulus in 2 Tessalonicenzen 2:7 aangaf toen hij verklaarde, dat "het geheimenis der wetteloosheid" reeds in werking was. Nu wij het einde van dit tijdperk naderen waarschuwt de Bijbel voor valse profeten, die een valse boodschap zullen onderwijzen. Sommigen van hen zullen zelfs verschillende tekenen en wonderen doen, die het grootste deel van de mensen zal misleiden. (Matteüs 24:24)Zult U één van degenen zijn, die misleid zal worden?

U zult vallen voor een valse boodschap en een valse Christus aannemen, die niemand van iets kan behouden, tenzij U de ware Jezus leert kennen!

Hoe kunt U er zeker van zijn, dat U de ware van de valse kunt onderscheiden?

Bestudeer Uw Bijbel. Laat menselijke tradities Gods Woord niet vervangen om de waarheid te bepalen. Leer de ware God van de Bijbel kennen - en de Messias, die Hij zond.

Vergist U zich niet - Jezus van Nazareth was geen gewone man. Hij was niet eenvoudig een "goed mens" of louter een profeet. Hij was vlees en bloed, maar niet zo maar een mens!

Jezus is onze Verlosser en Messias. Hij was de Immanuël: "God met ons".

Als God ontledigde Hij zich van de grote glorie die Hij had gedeeld met de Vader vanaf de eeuwigheid, om onze Verlosser te worden (Johannes 1:1-3, 14) en Hij werd hersteld in die glorie door de kracht van de Vader, zodat Hij onze dagelijkse bemiddelaar kan zijn en onze spoedig komende Koning.

Wordt niet misleid door het aanvaarden van een valse Christus. Leer de ware Jezus Christus van de Bijbel kennen en wandel dagelijks met Hem.


Voor meer informatie over dit onderwerp kunt U ons boekje lezen: Gelooft U het ware Evangelie?