Bron: TWA 17 oktober 2002

De Hr. Bruce Tyler (Australië) en de Hr. Rajan Moses (Maleisië) hebben een bezoek gebracht aan een kleine geïsoleerde groep enthousiaste Indonesiërs, die zeer dankbaar waren voor de komst van twee dienaren van God, die tijd met hun doorbrachten. De afgelopen vijf jaar heeft ongeveer de helft van deze groep van dertien personen de literatuur bestudeerd, die vanuit de oude Nederlandse boekjes van de Wereldwijde Kerk van God in het Indonesisch waren vertaald. Zij waren tamelijk goed onderlegd in de Waarheid en hebben een paar jaar op ons gewacht om hun van persoonlijk advies te dienen. De Hr. Moses heeft hun eerder dit jaar kort ontmoet en leerde hun enige dingen, die zij nog nodig hadden. Het was aangenaam om de onmiddellijke en bereidwillige reactie van deze mensen waar te nemen. Zij willen de Waarheid van de Bijbel volgen als dit hen getoond wordt.

Sabbat diner:

Na onze aankomst genoten wij van een Sabbatdiner en een avond bijbelstudie met een paar Indonesische broeders. Vele onderwerpen werden besproken en vragen gesteld over huwelijk en echtscheiding, doop, bekering, Gods Heilige Geest en Gods leerstelling over oorlog.

Van 10 uur 30 Sabbatmorgen tot laat in de avond hielden wij Sabbatdiensten en een marathon bijbelstudie, waarbij alle 13 de meeste tijd aanwezig waren. Het was zeer ontroerend om naar deze mensen te luisteren, die bijna geen persoonlijk contact met de Kerk hadden en de gezangen zongen uit ons gezangenboek in zowel het Indonesisch als het Engels. Met uitzondering van Arius Nusantara spreekt het merendeel weinig Engels, maar zij willen het wel leren. Arius is een goede vertaler en wij zijn blij, dat hij ons bij deze belangrijke taak kan helpen.

Doop:

Enkele van deze mensen hebben jaren gewacht om gedoopt te kunnen worden. Zondagnamiddag werden zeven geliefde dames gedoopt in een overheersend Islamitisch land, waar zaterdag een werkdag of een schooldag is. Ofschoon klein in aantal, werden zij niet van de Waarheid afgehouden door tegenwerking in de vorm van "scheldpartijen" en beledigingen van familie, werkgevers of de gemeenschap.

Alhoewel alle zeven in zekere mate een "Christelijke" achtergrond hadden, kwamen drie dames uit Islamitische gezinnen. Er zijn nu acht nieuw gedoopte leden van het Lichaam van Christus in Indonesië, die de vruchten zijn van de vele jaren, die de Hr. Armstrong arbeidde in Gods Werk. En zij zien duidelijk, dat de Levende Kerk van God en Dr. Meredith het Werk van God, dat onder de Hr. Herbert Armstrong werd gebouwd, voortzetten. Alhoewel deze broeders klein in aantal zijn in deze immense bevolking, zijn zij ijverig voor de Waarheid van God.


Nieuws uit Indonesië I

door Hr. Rajan Moses

Bron: LCN mei-juni 2002

Onlangs sloot ik een succesvolle en informatieve reis af naar de stad Surabaja, Indonesië in antwoord op een verzoek van een groep broeders, die literatuur bestudeerden van de Kerk van God onder de Hr. Armstrong en nu Dr. Meredith.

Arius Nusantara haalde mij af van het vliegveld. De volgende morgen, Sabbat, reisden wij naar de stad Malang, waar 20 tot 25 procent van de bevolking (van ongeveer 600.000) verklaren Christen te zijn, om samen te komen met 15 gasten voor een bijbelstudie. Na de studie en een vraag en antwoord sessie hield ik voor zes mensen doopoverleg. Omdat zij geïsoleerd waren van de rest van de Kerk, hebben zij verschillende niveaus van begrip; maar ondanks de confrontatie met ernstige problemen, die sommigen hebben vanwege het houden van de Sabbat, met betrekking tot hun banen in het onderwijs (in een gemeenschap, die normaal verwachten van leraren om op de Sabbat te werken), heb ik de hoop, dat een groot werk in Indonesië gedaan kan worden in de toekomst.

Ik heb een paar vertaalde boeken en boekjes meegenomen om te lezen, want de taal is enigszins hetzelfde als het Bahasa Melayu in Maleisië en ik kijk er naar uit om hen in de naaste toekomst te bezoeken met de Hr. Bruce Tyler.

Er is een interessante geschiedenis verbonden aan deze groep Indonesische broeders. De moeder van de Hr. Nusantara, wijlen Vera Muller Segiarto, was de eerste in haar familie, die in de jaren 1980 in contact kwam met het Werk van God. Zij was van Soedanese en Duitse afkomst en sprak behalve Indonesisch, ook Nederlands. (De stad Malang stond bijna 350 jaar onder de Nederlandse regering) Na het lezen van de Nederlandse Echte Waarheid had zij de wens om de boeken en artikelen van de Hr. Armstrong in het Indonesisch te vertalen. Geleidelijk aan begonnen vrienden met haar samen te komen om te leren van de literatuur, die zij vertaalde - uiteindelijk meer dan 50 artikelen, boeken en boekjes van de Hr. Armstrong.

Haar zoon Arius las Het Mysterie der Eeuwen en vond dit één van de beste boeken, die hij ooit had gelezen. Voor het overlijden van de Hr. Armstrong vroeg hij een bezoek aan van de Kerk, maar niemand kwam. Na de dood van de Hr. Armstrong ontdekten hij en zijn moeder, dat dwalingen waren binnengeslopen in de boekjes en tijdschriften, die zij ontvingen en hield zij op met deze te ontvangen en te vertalen.

Arius ontdekte via het Internet, dat de Global Kerk van God was begonnen. Hij vroeg de literatuur van Global aan en daarna ook literatuur van de Levende Kerk van God en hielp zijn moeder met vertalen in de Indonesische taal tot zij in maart 2002 overleed.