Dit is de vertaling van het Engelstalige artikel “5G ̶ Revolution or Catastrophe” (This is London Calling), door Simon R.D. Roberts, verschenen in het Tomorrow’s World magazine van september-oktober 2019.

Hebt u van 5G gehoord? Zo ja, begrijpt u wat het inhoudt en wat het voor u en uw gezin kan betekenen? Als u een smartphone gebruikt  ̶ en zelfs als u dat niet doet  ̶ zou u zich zorgen moeten maken, want het is zeer waarschijnlijk dat 5G in de nabije toekomst naar uw woonplaats zal komen. Er is steeds meer opwinding over wat het mogelijk zal maken. Er zijn echter ook ernstige zorgen over hoe dit onze gezamenlijke gezondheid, het milieu en cybersecurity zal beïnvloeden. Zal het revolutionair zijn  ̶ of een ramp voor de planeet?

5G is de vijfde generatie mobiele dienst voor netwerken en wordt in 2019 op kleine schaal commercieel door alle grote aanbieders van mobiele telefonie in het Verenigd Koninkrijk geïntroduceerd. Een soortgelijke uitrol vindt plaats in China, Japan, Zuid-Korea, sommige landen van de Europese Unie en de Verenigde Staten. 5G biedt supersnelle, bijna onmiddellijke (‘super-lage vertraging’) communicatie, tot 1.000 maal sneller dan 4G. Dit wordt bereikt door hogere frequenties in het elektromagnetische (radiofrequentie) spectrum te gebruiken voor communicatie, en door de zogenaamde bandbreedte-efficiëntie te verhogen, wat betekent dat meer gebruikers met meer verbindingspunten in een beperkt geografisch gebied verbonden kunnen worden.

Waarom 5G?

U vraagt zich misschien af: Waarom hebben we 5G nodig? Met 4G kunnen we al zoveel geweldige dingen doen.

De nieuwe, snellere standaard maakt mogelijk wat vaak het Internet der Dingen genoemd wordt: de draadloze verbinding van alledaagse artikelen en producten om te zorgen dat de data die ze bevatten verzameld, geanalyseerd en bewerkt kunnen worden. Deze artikelen en producten kunnen van alles zijn, inclusief alledaagse huishoudelijke apparaten, landbouwmachines, horloges en klokken, waterleidingen, verschillende robots, ziekenhuisapparatuur en zelfs de computers en machines die door bedrijven en hulpdiensten worden gebruikt  ̶ al deze zaken zouden in een netwerk met elkaar verbonden kunnen worden, online toegankelijk gemaakt en in de gaten gehouden kunnen worden. Met 5G kunnen zelfrijdende autos zich met elkaar en met verkeersbewakingssystemen communiceren  ̶ waardoor potentieel ongevallen voorkomen kunnen worden doordat de reactie tot 200 maal sneller is dan die van menselijke bestuurders. Er is een wereld van mogelijkheden en potentieel die alleen maar wacht totdat de menselijke geest deze gaat verkennen.

De kern van enthousiasme voor 5G wordt gevormd door de enorme toename van de capaciteiten van computers die het gevolg zal zijn van massale verbeteringen in communicatie en buitengewoon grote hoeveelheden datatransfer. Experts geloven dat deze ontwikkelingen het potentieel hebben een nieuwe Industriële Revolutie voort te brengen, nieuwe werkgelegenheid te scheppen en nationale economieën te stimuleren. Schattingen suggereren dat we in de komende jaren letterlijk miljoenen 5G-basisstations op aarde en 20.000 nieuwe 5G-satellieten in een lage baan om de aarde zouden kunnen zien, verbonden met 200 miljard zendobjecten.

Een bredere uitrol van 5G zal echter aanzienlijke investeringen en tijd vergen voordat het onze wijken bereikt. Vergeleken met 4G-signalen, die de luchtgolven in alle richtingen als een deken bedekken, is 5G bij frequenties van 10 tot 300 GHz (gigahertz) en een golflengte van één millimeter niet in staat door gebouwen of bomen dringen en kan het zelfs door regenval verstoord worden. Teneinde deze problemen te overwinnen, moeten 5G fasegestuurde basisantennes, die meerdere smalle, bestuurbare, krachtige signalen uitzenden, slechts 200 meter van elkaar verwijderd in een raster worden geplaatst. Dezelfde antennes in alle 5G-apparaten, stationair of bewegend, zullen proberen een onafgebroken verbinding met de basisantennes tot stand te brengen. De bestaande wetgeving zal toestaan dat deze signalen minstens tien keer krachtiger zijn (tot zo’n 20 watt) dan de huidige 4G-signalen.

Gezondheids- en beveiligingsrisico’s

Sommigen beweren dat er onvoldoende onafhankelijke veiligheidstests op 5G-technologieën zijn uitgevoerd om hun uitwerking op de menselijke gezondheid of het milieu vast te stellen. In de Verenigde Staten zijn velen van mening dat de Federal Communications Commission niet zorgt voor voldoende regelgeving voor de 5G-industrie. Om hier tegenin te gaan hebben sommige groepen protesten georganiseerd, zoals de petitie 'International Appeal: Stop 5G on Earth and in Space' [Internationale- oproep: Stop 5G op aarde en in de ruimte]  ̶ met meer dan 130.000 ondertekenaars uit meer dan 198 landen vanaf augustus  ̶ die de uitrol van 5G-netwerken wil voorkomen totdat er meer onderzoek is verricht naar de mogelijke gezondheidseffecten van de technologie. Een van de handtekeningen is die van dr. Martin Pall, emeritus hoogleraar biochemie en medische wetenschappen aan de Washington State University, die zegt: “Het plaatsen van tientallen miljoenen 5G-antennes zonder een enkele biologische veiligheidstest moet wel ongeveer het domste idee zijn dat ooit iemand in de geschiedenis van de wereld heeft gehad” (5G: Great Risk for EU, U.S. and International Health, p. 81).

Anderen benadrukken het cybersecurity-risico van 5G mobiele netwerken en infrastructuur. Ze kijken naar het feit dat de Chinese technogigant Huawei een leider is op het gebied van 5G-technologieën en in de afgelopen tien jaar $ 2 miljard geïnvesteerd heeft. Dit plaatst hen zelfs vóór Amerikaanse techreuzen die normaliter de ontwikkeling van dergelijke nieuwe technologieën domineren. In het geval van 5G “lijkt het wel dat de VS aan het verliezen is” en dat “China's voorsprong in 5G de VS desoriënteert”, volgens een artikel in Time magazine van 23 mei 2019. De Amerikaanse overheid eist nu van Amerikaanse bedrijven dat zij een speciale vergunning verkrijgen om zaken te mogen doen met Huawei, hetgeen ertoe geleid heeft dat verschillende Amerikaanse techgiganten hun banden met het bedrijf hebben verbroken. De genoemde bezorgdheid gaat over cyberspionage en zegt dat Huawei een pion van de Chinese overheid is. Volgens Time magazine bestaat de angst dat zodra alles  ̶ fabrieken, energiecentrales, ziekenhuizen, luchthavens en meer  ̶ is verbonden door 5G, een aanhoudende cyberaanval tot maatschappelijke ineenstorting zal kunnen leiden. De EU en het Verenigd Koninkrijk ondersteunen het gebruik van Huawei-hardware in niet-kritische 5G-installaties, tot grote ergernis van de VS, waarvan de leiders niet willen dat hun bondgenoten van Chinese technologie afhankelijk worden.

Nieuwe geestelijke omgeving

Natuurlijk hopen velen dat 5G een betere wereld in zal luiden  ̶ en hopen tevens dat de zorgen over de technologie overdreven zijn. Maar als we bedenken hoe de maatschappij nu technologie gebruikt, kunnen we er helaas zeker van zijn dat de mensheid 5G-technologie voor zowel goed als kwaad zal gebruiken. Profetie is duidelijk en de mensheid blijft de middelen waarover zij beschikt gebruiken om een wereld te creëren die zucht onder corruptie en verlangt naar een betere toekomst (Romeinen 8:22–23).

Wat kunnen we van dit alles leren op geestelijk niveau? Als de ambities voor 5G verwezenlijkt kunnen worden, staat de wereld op het punt overspoeld te worden door een radicaal andere elektromagnetische omgeving van eigen makelij. De ether zal ermee verzadigd zijn; het zal ons bedekken als een deken en ons op onbekende en onverwachte manieren beïnvloeden  ̶ manieren die heel goed mogelijk schadelijk zijn voor onze gezondheid. We zullen het niet zien of horen, maar we zullen weten dat het er is.

Wat de meeste mensen onbekend is, is dat wij nu al omringd zijn door een soort spirituele uitzending die in voortdurende strijd is tegen ons welzijn. Uw Bijbel legt dit uit in Efeze 2:2 waar naar Satan wordt verwezen als “de aanvoerder van de macht in de lucht” die deze wereld met zijn goddeloze manieren en gedachten verzadigt en overdekt. Net als radiogolven wordt hij niet gezien of gehoord, maar zijn invloed ten kwade is overal om ons heen, en de Bijbel verzekert ons dat hij er is.

De Evangelieboodschap die wij verkondigen gaat helemaal over een radicaal andere geestelijke omgeving die binnenkort de hele aarde zal beslaan. De omgeving van Satan zal ‘uitgeschakeld’ worden door de terugkerende Jezus Christus. Kun u zich een wereld voorstellen waarin deze destructieve invloed volledig verwijderd zal zijn? De Bijbel beschrijft de aarde in die tijd als “vol zijn[de] van de kennis van de HEERE, zoals het water de bodem van de zee bedekt” (Jesaja 11:9). Alle leven zal bloeien en gedijen in deze nieuwe, getransformeerde geestelijke omgeving en het resultaat zal vrede, goede gezondheid en geluk zijn  ̶ een schitterende, herstelde wereld eindelijk in harmonie met haar Schepper (Handelingen 3:21).