Dit is de vertaling van het Engelstalige artikel “The Prayer Connection” door Adam J. West, verschenen in het Tomorrows World magazine van maart-april 2025.

 

Het vakgebied van de neurowetenschappen is een fascinerende verkenning van het menselijk brein en zenuwstelsel. Het onderzoekt hoe het brein betrokken is bij alles wat we doen  ̶  denken, voelen, bewegen, leren en herinneren  ̶  en hoe het communiceert met het lichaam. Neurowetenschappers bestuderen de ontwikkeling van het brein, het aanpassingsvermogen en wat er gebeurt als er dingen 'fout gaan' door veroudering, letsel of ziekte. Het brein – het 'controlecentrum' van het menselijk lichaam – geeft vorm aan onze fysieke ervaringen en acties. Maar houdt ons bestaan meer in dan elektrische en chemische prikkels? Welke diepere verbindingen zouden ons menszijn kunnen definiëren?

De neurowetenschappen hebben fascinerende biologische inzichten onthuld over hoe de diep persoonlijk gebed de mentale activiteit kan beïnvloeden. Hoewel gebed in principe een spirituele activiteit is, heeft het meetbare effecten op de neurologische functie. Uit onderzoek waarbij gebruik wordt gemaakt van functionele magnetische resonantiebeelden blijkt dat gebed de activiteit in de onderste pariëtale kwab van de hersenen kan verminderen – een gebied dat verband houdt met het onderscheiden van zichzelf van anderen. Tijdens het gebed wordt een verhoogde activiteit waargenomen in delen van de frontale kwab die de aandacht en focus bepalen, vergelijkbaar met wat er gebeurt tijdens andere concentratie-intensieve taken (“Religion and the Brain”, Psychology Today, 14 oktober 2019).

Hoewel de wetenschap de fysieke voordelen van bijvoorbeeld gebedsoefeningen voor het brein kan beamen door deze een bepaald gevoel van opluchting bieden, de focus vergroten en een gevoel van verbondenheid creëren, overstijgen de werkelijke voordelen van gebed tot de ware God wat wetenschappelijk kan worden gemeten. Het christelijk gebed is doelgericht en heilzaam – wanneer het inderdaad met een zekere intentie wordt gedaan – en helpt bij het tot stand brengen van een verbinding en een relatie met de God van het universum. Het dient als een middel waarmee we onderwerping aangeven aan Degene die alle menselijke wezens naar Zijn beeld en gelijkenis heeft geschapen (Genesis 1:26).

Tijdens het gebed wordt niet alleen het fysieke menselijke brein geoefend, gekalmeerd en opnieuw gekalibreerd; maar ook de geest in de mens, de menselijke geest die God geeft aan allen die naar Zijn beeld zijn gemaakt (Job 32:8; 1 Korinthe 2:11). Er zijn spirituele voordelen die voortkomen uit de diepgaande verbinding die het gebed vertegenwoordigt. Hoewel de neurowetenschap de geest in de mens niet kan opsporen, stelt de Bijbel – de goddelijke en gezaghebbende openbaring van God aan de mens – het bestaan ervan vast als een feit. De geest in de mens werkt samen met de  menselijke hersenen om het menselijke verstandelijke vermogen  te genereren en geschikt te maken – en met dat  verstandelijke vermogen kunnen we communiceren met onze Maker. Die communicatie vindt plaats in gebed.

 

De geloofsfactor

Maar hoe moeten we bidden om antwoorden te krijgen? Dergelijk gebed vereist geloof, nederigheid en een helder begrip van Gods wil. Jezus zei tegen twee blinde mannen in Mattheüs 9:27-30: "… Het zal u gaan naar uw geloof." Later, in Mattheüs 21:22, herinnert Hij er ons aan: "En alles wat u in het gebed vraagt, in geloof, zult u ontvangen." En Hebreeën 11:6 leert dat het God behaagt als we geloof hebben – werkelijk, levend geloof dat zich vertaalt in actie en oprechte gehoorzaamheid (Jakobus 2:20). Een dergelijk geloof is van cruciaal belang om antwoord op onze gebeden te krijgen.

Gebed moet ook een onderdanige houding weerspiegelen, waarbij we Gods wil zoeken en niet alleen maar onze verlangens dicteren. Velen zien geen antwoord op hun gebeden omdat die gebeden niet Gods verlangens weerspiegelen (Jakobus 4:2-3). Jezus heeft een modelgebed gegeven voor Zijn volgelingen, waarbij hij het belang aantoonde van het verheerlijken van God, het zoeken naar Zijn leiding, het belijden van zonden en het vergeven van anderen. Een hart dat niet vergeeft kan onze gebeden in de weg staan, aangezien de vergeving die we aan anderen schenken een voorwaarde is voor God om naar ons te luisteren (Mattheüs 6:5-15).

God schept er een groot genoegen in om gebeden te beantwoorden, en Hij verlangt ernaar om goede dingen te geven aan degenen die Hem ijverig zoeken (Lukas 12:32). Gebed transformeert ons en vernieuwt ons innerlijk van dag tot dag (2 Korinthe 4:16). Door trouw, nederig en in overeenstemming met Gods wil te bidden, stellen we onszelf open voor zijn leiding en zegeningen.

De apostel Paulus onderwijst ons om dankbaar te zijn en onophoudelijk te bidden (1 Thessalonicenzen 5:17–18). Gebedsvolle dankbaarheid voedt nederigheid en verdiept onze verbinding met God. Begin vandaag nog met het ervaren van de voordelen van gebed – zowel fysiek als spiritueel – door verbinding te maken met uw Schepper, Zijn leiding te zoeken en uw leven op één lijn te zetten met Zijn wil.