Vermaakt door de dood?

Het was een gewoon ritje naar een grote boekhandel met een vriend die daar een boek wilde ophalen. Ik wist niet dat het een onthullende ervaring zou worden. Tenzij u naar de bioscopen gaat, veel populaire TV shows bekijkt, of in uw favoriete winkel de populaire boeken doorkijkt, kan het zijn dat u niet op de hoogte bent van de huidige obsessie met vampiers, zombies en andere macabere onderwerpen of schepsels. Terwijl ik door de breed uitgebouwde winkel liep, zag ik een enorme uitstalling van boeken onder een groot bord met het opschrift  Paranormale romans. Andere afdelingen hadden soortgelijke categorieën boeken en games met de thema’s levende doden en andere demonische karakteriseringen.

Ik vermoed dat deze rage in de afgelopen paar jaar groter is geworden door de populariteit van de serie boeken en succesfilms over Harry Potter. Vervolgens kwamen de films van de Pirates of the Caribbean [vert.: Piraten van het Caraïbisch gebied] met kleurige avonturen gekruid met een flinke dosis demonische karakters.

Tegenwoordig heeft het hele duistere, paranormale amusementsgenre een onmiskenbaar seksuele bijbetekenis. Deze prikkelende mogelijkheid schijnt in het bijzonder aantrekkelijk voor jonge tieners die zich seksueel bewust beginnen te worden en die, lijkt het, worden aangetrokken tot dit onderwerp als iets nieuws, vreemds en opwindends.

Uitgeverijen, filmmakers en de populaire muziekindustrie, altijd gevoelig voor modetrends, hebben een goudmijn aangeboord met het op grote schaal op de markt brengen van aanverwante producten. Veel ouders zijn zich niet bewust van de sterke invloed van zulk abnormaal gedrag en kopen voor hun kinderen allerlei kleding en aanverwante dingen met dit thema.

Alles voor de grap?

U denkt misschien: Hé, kom op! Het is allemaal voor de grap. Laten die kinderen plezier hebben..Als het hele patroon van dergelijke zaken niet zo’n sinistere, demonische ondertoon had, zou je het misschien kunnen afdoen als een onschadelijke gril. Maar in feite is het boosaardig – en op verschillende niveaus verkeerd.

Het kan u verrassen te weten dat dergelijke zaken er al sinds de oudheid zijn geweest en dat de Bijbel er veel over te zeggen heeft. God gaf bijvoorbeeld door Mozes de volgende instructie: “Wanneer u in het land komt dat de HEERE, uw God, u geeft, mag u niet leren handelen overeenkomstig de gruweldaden van die volken. Onder u mag niemand gevonden worden die zijn zoon of zijn dochter door het vuur laat gaan, die waarzeggerij pleegt, die wolken duidt of aan wichelarij doet, die een tovenaar is, die bezweringen doet, die een dodenbezweerder of een waarzegger raadpleegt, of die bij de doden onderzoek doet. Want iedereen die zulke dingen doet, is een gruwel voor de HEERE …” (Deuteronomium 18:9-12).

Een aantal andere Bijbelteksten veroordeelt de beoefening van tovenarij of pogingen om met de doden te communiceren.

De doden weten niets

De belangrijkste vooronderstelling achter de hedendaagse achterhaalde ideeën over de levende doden is gebaseerd op een klassieke onwaarheid: dat de doden in enige andere vorm van bestaan voortleven, terwijl de Bijbel in feite duidelijk zegt dat dat niet het geval is. De wijze koning Salomo begreep dit toen hij schreef: “Want de levenden weten dat zij sterven zullen, maar de doden weten helemaal niets …” (Prediker 9:5). Ook schreef hij: “… er is geen werk, geen overleg, geen kennis of wijsheid in het graf, waar u naartoe gaat” (v. 10).

Er zijn tegenwoordig veel gezonde en waardevolle activiteiten voor jonge mensen, maar je moet ernaar zoeken. Als uw kinderen of kleinkinderen in de ban raken van de hedendaagse griezelige, verderfelijke obsessie met vampiers, zombies en andere walgelijke dwaasheid, denk dan aan de waarschuwingen van de Bijbel en wijs hen de weg naar beter en plezieriger amusement.

Lees ons informatieve boekje Satans vervalste christendom om te weten te komen op welke wijze zoveel ideeën die volkomen tegengesteld zijn aan Christus’ onderwijs geaccepteerd worden door zelfs het grootste deel van de mensen die zich christelijk noemen. Het zal u helpen dicht bij God te blijven naarmate u ernaar streeft Hem te behagen te midden van de tegenwoordige obsessie met het kwaad.