Dit is de vertaling van het Engelstalige artikel “Fun and Fulfillment”, door J. Davy Crockett III, verschenen in het Tomorrow’s World magazine van maart-april 2020.

We hebben allemaal behoefte aan vermaak. Maar we hebben ook allemaal méér nodig dan alleen maar vermaak.

Een neef van mij is zeer succesvol geweest in verschillende zakelijke ondernemingen. Hij heeft vele jaren hard gewerkt en rijkdom en bezit vergaard. Hij heeft luxe voorzieningen die men zou kunnen verwachten, in de vorm van huizen, auto’s, boten, een vliegtuig en een boerderij op het platteland. Deze neef heeft zeer veel gereisd om zijn interesses en passies te volgen. Ondertussen is zijn gezin uit elkaar gevallen en heeft hij veel verdriet en pijn ervaren. Zijn ‘succes’ heeft hem niet de gemoedsrust en tevredenheid gebracht die hij ervan verwacht had.

Wanneer ik dit familielid, nu minder vaak, zie, stelt hij me altijd dezelfde vraag. Na onze eerste begroeting zegt hij: “Hé, wat doe jij voor de lol?” Want, ziet u, na een leven lang zwoegen vindt hij niet veel genoegen of vreugde in zijn bezigheden. Hij is nog steeds op zoek naar dat ongrijpbare iets om de leegte in zijn leven te vullen – en hij is niet de enige.

De filmindustrie groeit elk jaar met het uitbrengen van nog meer films, wat enorme winsten oplevert voor de filmmakers doordat mensen de bioscopen vullen om te worden vermaakt en zichzelf een tijdje verliezen in een schijnwereld.

EVENWICHT VINDEN

Het is zeker niet verkeerd om te genieten van het spelen van een of ander spel of van een goede film, zolang het maar in balans is en wij niet afgeleid worden van de fundamentele zaken die een gelukkig leven brengen. Koning Salomo van Israël, die van God een gave van grote wijsheid had gekregen, schreef: “Voor alles is er een vastgestelde tijd, en er is een tijd voor elk voornemen onder de hemel… een tijd om te huilen en een tijd om te lachen, een tijd om rouw te bedrijven en een tijd om te huppelen [“dansen”, NBG)” (Prediker 3:1-4, HSV).

Als mensen moeten we tijd vinden om te spelen, om te genieten van iets dat ons vreugde en plezier brengt, maar altijd met mate en nooit ten koste van anderen. Indien iets of enige activiteit een van de Tien Geboden breekt of goddelijke principes belachelijk maakt, is het gewoon niet leuk en ook niet grappig. Als een activiteit gezond is, zoals lichaamsbeweging, of als deze u intellectueel uitdaagt, uw kennis over iets waardevols vergroot, dan is het opbeurend en positief. Er is een knagende leegte in alle mensen die niet gevuld kan worden met fysieke dingen of tijdverdrijven, hoewel veel mensen het gevoel proberen te dempen met werk, ‘spullen’ of vrijetijdsactiviteiten.

GEEN VERVANGING

Zowel voor jong als oud is spelen belangrijk voor het ontwikkelen van het evenwichtige leven dat onze Schepper wil dat wij hebben. Dus of het nu gaat om bordspelen, videogames, toneelstukken of romans, symfonieconcerten of films, atletische spelen of wandelingen in het park, dergelijke activiteiten helpen ons een gezond evenwicht in ons leven te behouden. Maar vergis u niet, deze activiteiten geven slechts tijdelijk voldoening en zijn geen vervanging voor een hechte relatie met God, een relatie die alleen in de loop van de tijd ontwikkeld kan worden wanneer wij eerst Zijn Koninkrijk zoeken, zoals Jezus de Christus zei in Mattheüs 6:33, “Maar zoek eerst het Koninkrijk van God en Zijn gerechtigheid, en al deze dingen zullen u erbij gegeven worden.”

Er zijn veel dingen die we kunnen doen die bijdragen aan ons gevoel van geluk en tevredenheid. Maar, één van de beste manieren om geluk te vinden is te stoppen met het najagen ervan en een groter doel voor ons leven te omarmen.

Ik hoop dat mijn neef op een dag zal vinden wat er ontbreekt in zijn leven, en dat zijn werk en zijn spel hem uiteindelijk zal brengen wat hij echt verlangt: “… de vrede van God, die alle begrip te boven gaat …” (Filippenzen 4:7).

“Wat doe jij voor de lol?” Het is een geweldige vraag. Als u wilt groeien in het leiden van een evenwichtig leven als christen en in uw liefde voor God, vraag dan ons gratis boekje De tien geboden aan.