BRON: Tomorrow's World, November - December 2006

Is "nee" zeggen genoeg?

De algemene cultuur verkondigt de dubbele boodschappen van "vrije seks" en "veilige seks" en Middelbare Scholen delen gratis condooms uit. Maar de vraag blijft:

  • "Is seks buiten het huwelijk vrij en / of veilig"?
  • Zo niet, wat is de beste benadering?
  • Voorkomen seks voorlichtingslessen en latex cadeautjes de problemen?
  • Hoe zit het met onthouding programma's?

In de jaren 1950, toen aan tieners werd onderwezen om zich te onthouden van seks vóór het huwelijk kon men op één hand het aantal bekende seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA) tellen. Tegenwoordig zijn er meer dan 30 en bijna een derde is ongeneeslijk - U heeft ze voor het leven! In 1967 droeg één uit elke 32 middelbare scholieren in de Verenigde Staten een seksueel overdraagbare aandoening bij zich. Tegenwoordig is het één op de vier - en de gemiddelde zwangere tiener draagt 2.3 SOA's bij zich!

In 1980 had niemand zelfs van de termen "HIV" of "AIDS" gehoord. Tegenwoordig leven 40 miljoen mensen ermee en volgens de Wereld Gezondheid Zorg zijn er sinds 1981 naar schatting 25 miljoen mensen gestorven. Maar AIDS is niet de enige dodelijke ziekte, die zich verspreidt bij de willekeurige seksuele relaties. In 1997 stierven er meer Amerikaanse vrouwen aan kanker, veroorzaakt door het menselijke papilloomvirus (ook bekend als "genitale wratten") dan aan AIDS Bovendien meldt het centrum voor Ziekten Beheersing, "het menselijk papilloomvirus is waarschijnlijk de meest voorkomende SOA bij de jeugd, de seksueel actieve mensen". Het is geen wonder, dat God adviseert, "Vliedt de hoererij. Elke andere zonde, die een mens doet, gaat buiten zijn eigen lichaam om. Maar door hoererij bezondigt men zich aan zijn eigen lichaam". (1 Korintiërs 6:18)

Zelfs al zijn alle SOA's te voorkomen, de enige oplossing die echt werkt wordt vaak belachelijk gemaakt en haar voorstanders worden bekeken als ouderwetse religieuze fanatiekelingen. Toch kan deze oplossing voor jou werken, net zoals het weerklinkt bij een groeiend aantal van de tegenwoordige jeugd: "Zeg gewoon 'nee'"!

Maar is het voldoende om alleen "nee" te zeggen?

Meer dan twintig jaar had ik de geweldige kans om met duizenden tieners en jonge volwassenen te werken op, door de kerk gesponsorde zomerkampen. Deze ervaring heeft mij geleerd, dat er veel jonge mensen zijn, die "het goed willen doen". Het is echter niet genoeg om aan een persoon "nee" te zeggen - men moet weten hoemen "nee" moet zeggen Een zwangere tiener / jonge vrouw zei eens tegen mij, "U spreekt alsof ik gepland heb, dat dit zou gebeuren". Waarop ik antwoordde: "Nee, ik zeg, dat jij niet plande dat dit niet zou gebeuren".

Al jaren heb ik zowel jonge mensen als volwassenen geadviseerd dat wij allen, wat ik noem "onwrikbare, onbreekbare" principes voor onszelf moeten hebben, die ons beschermen om "ja" te zeggen tegen iets waar wij later spijt van zullen hebben. Niemand kan deze principes aan ons opleggen, maar als wij ze aannemen voor onszelf kunnen wij een onwrikbare vastberadenheid verwerven om te doen wat juist is. De volgende "onwrikbare, onbreekbare" regels zijn in het algemeen van toepassing op tieners, maar zij bevatten principes, die van toepassing kunnen zijn op mensen van alle leeftijden.

Onwrikbare Onbreekbare regel 1:

Ga nooit naar een huis, appartement of andere afgelegen plaats, waar verleiding met iemand van de andere sekse een kans heeft om te ontplooien.

Dit was een regel, die veel van onze ouders een generatie geleden aan ons leerden en het is in vele opzichten de meest belangrijke voor een jongere, die seksuele contacten wil vermijden. Het is een zeer praktische regel. Waar vindt immers zeer waarschijnlijk een seksuele ontmoeting plaats: wanneer een jonge man en vrouw alleen in een huis zijn of wanneer zij alleen zijn op de achterbank van een auto of wanneer zij zich in een hoekzitje van een plaatselijk restaurant bevinden? Uw locatie maakt duidelijk een verschil hoe U kunt handelen.

God schiep ons verschillend van de dieren. Wij hebben de mogelijkheid om keuzes te maken en omdat wij bepaalde fysieke neigingen hebben is onze beste keuze om situaties te vermijden, waar wij in verleiding kunnen worden gebracht om het betreurenswaardige te doen. "De schrandere ziet het onheil en bergt zich, maar de onverstandigen gaan hun gang en moeten boeten". (Spreuken 22:3)

Onwrikbare Onbreekbare regel 2: 

Ontvlucht ontucht; speel niet met voorspel.

Toegegeven, hoe ouderwets dit ook klinkt in de wereld van vandaag, tieners moeten elkaar niet omhelzen en kussen, hetgeen een deel is van de seksuele daad en bekend is als voorspel. Wanneer een voorhuwelijkse relatie fysiek wordt, verandert het - en niet ten voordele. Eén handeling leidt tot de volgende. Handen vasthouden is niet voor lang voldoende en wij kussen niet van een afstand. Samen met het kussen komt omhelzing met vol lichamelijk contact! Als voldoende tijd wordt gegeven kan een persoon "nee" willen zeggen, maar hormonale instincten kunnen overnemen.

Onwrikbare Onbreekbare regel 3: 

Lieg nooit tegen je ouders over waar je bent, wat je doet en wie bij je zijn.

De meeste ouders houden van hun kinderen en zij willen echt wat het beste voor je is. Zij verschaffen een veiligheidsnet wanneer hun kinderen door één van de meest kritische perioden in het leven gaan - een tijd, die de weg voorbereidt voor de volgende 50 of meer jaren van een tiener leven. Sommige fouten, die in je jeugdworden gemaakt zullen de rest van je leven bij je blijven en alle tranen en spijt van de wereld zullen dat niet veranderen. Soms kan het moeilijk zijn om hen te benaderen, maar je moet je ouders de kans geven om je te helpen.

Onwrikbare Onbreekbare regel 4: 

Verlaat een party / feest waar drugs of alcohol wordt geserveerd.

Men gebruikt verbazingwekkende termen voor het misbruik van alcohol.

  • "Laat ons dronken worden".
  • "Ik was Lazarus gisterenavond".
  • "Ik had zoveel plezier, ik kan me niet herinneren wat gisterenavond gebeurde"

Was het werkelijk plezier als je het je niet kunt herinneren?

Of, erger nog, was het werkelijk plezier als je niet kunt vergeten wat er gebeurde - zelfs als je het zou willen?

Er is plaats voor verantwoordelijk volwassen gebruik van alcohol. Maar te vaak eindigt "recreatief" alcoholgebruik in een ramp. Bovendien zijn er mensen die moedwillig alcohol of drugs zullen gebruiken om misbruik van je te maken.

Wil jij een gewillig slachtoffer zijn?

Onwrikbare Onbreekbare regel 5: 

Stel jezelf niet bloot aan uitgesproken seksueel materiaal in films, boeken, televisie programma's of op Internet.

Enige jaren geleden vroegen lokale autoriteiten mij om de omstandigheden te onderzoeken met betrekking tot de ontmoeting van een jonge man met een minderjarige tiener. Tijdens het onderzoek vroeg ik de jonge man waar hij aan dacht toen hij dit meisje verleidde. Zonder enige aarzeling antwoordde hij, "Ik probeerde mij te herinneren, hoe ze het in de films deden". Hij had er geen idee van hoe veelzeggend zijn antwoord was, maar het bevestigde een basis waarheid - wij worden, waar wij ons mee voeden.

Denken aan deze onwrikbare onbreekbare principes - en er naar handelen - is de moeite waard. Hier volgt een brief, die ik kortgeleden ontving van een mooie jonge vrouw, die bereid is om te wachten - en die het waard is om op te wachten!

"Zoveel mensen denken over seks als slechts een grens, die niet overschreden mag worden, in plaats van zich te realiseren, dat het een houding is..... als reinheid wordt geplaatst als slechts een grens, die niet gepasseerd mag worden, zal men zo ver gaan als het kan, tot die rand..... Ik houd van een aanhaling van Josh Harris [schrijver van I Kissed Dating Goodbye - Ik Kuste Afspraakjes Vaarwel], dat als volgt gaat, 'Hoe langer jouw "het zou wat" lijst is vóór het huwelijk, hoe korter jouw "zeer speciale" lijst zal zijn na het huwelijk. Ik wil, dat mijn "zeer speciale" lijst lang zal zijn en neem mij voor om mijn eerste kus te bewaren voor de dag wanneer mijn man en ik samen "ja, ik wil" zeggen'.

Hoeveel jonge mannen, die dit tijdschrift lezen hopen om die zeer speciale lijst te onderzoeken met zo'n vrouw als deze? Hoeveel zullen het waard zijn om dit te doen? Jij? Ik hoop het!


Voor meer informatie over dit onderwerp kunt U ons boekje lezen: De TIEN Geboden